Wifi verbeteren met repeaters en mesh

Wat zijn repeaters, hoe werkt mesh, en hoe u ermee aan de slag kunt.

Op deze pagina

Hoe werken wifi repeaters?

De voordelen van een wifi mesh netwerk

Wat heeft u nodig?

Het verschil met en zonder netwerkkabel

Aan de slag met wifi repeaters

Het advies van Fiber

Waar kunt u wifi repeaters kopen?

Wat wifi repeaters niet oplossen

Direct verder naar

Alles over wifi

Wifi problemen oplossen

Hoe werken wifi repeaters?

Een wifi repeater is een soort versterker. De repeater vangt wifi signalen op en zendt ze weer opnieuw uit. Daardoor komt het wifi signaal verder.

In dit voorbeeld komt het signaal van het wifi modem, die in de werkruimte (links) staat, niet ver genoeg in de woonkamer (rechts). Er is een repeater geplaatst in de woonkamer, die het signaal oppikt uit de werkkamer, en dit versterkt en weer uitzendt in de woonkamer, zodat hier ook bereik is.

Wat is een wifi mesh netwerk?

Een wifi mesh netwerk bestaat uit twee of meer wifi apparaten (zoals uw modem en repeaters) die samen één wifi netwerk vormen. U ziet dus maar 1 netwerk naam en u heeft maar 1 wachtwoord nodig.

De wifi apparaten in het mesh netwerk werken met elkaar samen. Uw draadloze apparaten maken automatisch verbinding met het wifi punt dat de beste verbinding geeft. Als u zich verplaatst, wordt de verbinding automatisch overgeschakeld naar een ander punt in het netwerk als dat nodig is.

Zo kunt u overal in huis goed bereik hebben, zonder gedoe.

Wat heeft u nodig?

Hoeveel repeaters heeft u nodig?

Dit hangt af van de grootte van uw huis, en waar u goede wifi nodig heeft. Hieronder ziet u 3 typische situaties.

Kleine woningen op 1 verdieping

Als uw wifi modem centraal geplaatst heeft, kan dit voldoende bereik geven. Is dit niet het geval, dan is 1 repeater waarschijnlijk nodig voor beter bereik.

Middelgrote woningen tot 2 verdiepingen

U heeft waarschijnlijk twee apparaten nodig (het wifi modem + 1 repeater) om genoeg bereik te krijgen.

Grotere woningen met 2+ verdiepingen

U heeft waarschijnlijk drie apparaten nodig (het wifi modem + 2 repeaters) om genoeg bereik te krijgen.

Gebruik van de 2.4 Ghz en 5 Ghz frequenties

Signalen op de 2.4 Ghz frequentie komen verder; signalen op de 5 Ghz frequentie ondersteunen hogere snelheden, maar komen minder ver. Dit betekent dat u repeaters voor 5 Ghz dichter bij elkaar moet plaatsen, en heeft u mogelijk meer repeaters nodig.

Meet uw wifi met de Fritz! WLAN app

Met de handige (gratis) Fritz! WLAN app kunt u eenvoudig controleren hoe het wifi signaal en de snelheid is op verschillende plaatsen in uw woning. Meer over de app >

Belangrijk: Het verschil tussen repeaters met en zonder netwerkkabel

Repeaters zonder netwerkkabel

Als een repeater draadloos werkt, wordt het signaal zoals het beschikbaar is versterkt (het bereik ervan wordt vergroot). Dat betekent dat repeaters die elkaars signaal gebruiken steeds iets zwakker signaal geven.

Repeaters met netwerkkabel

Als een repeater is aangesloten met een netwerkkabel, kan de repeater het signaal met dezelfde kracht uitzenden als het wifi modem. Dit zorgt voor optimaal signaal. Als de repeater verder weg staat van het modem is dit sowieso noodzakelijk.

Aan de slag met wifi repeaters voor een mesh netwerk

Zo breidt u uw wifi netwerk eenvoudig uit.

1

Bepaal hoeveel repeaters u nodig heeft

Bekijk waar u beter bereik nodig heeft. U kunt grofweg 1 repeater per verdieping aanhouden, maar elk huis is anders.

2

Bekijk hoe de repeaters aangesloten moeten worden

Als het mogelijk is om de repeater in de buurt te plaatsen van uw wifi modem (of een andere repeater), dan hoeft u de repeater alleen op een stopcontact aan te sluiten.

Als u wifi wilt hebben of verbeteren op een plek die ver weg is van uw wifi modem (of een andere repeater), bijvoorbeeld achter in uw tuin of in een vrijstaande garage, dan moet u een netwerkkabel trekken naar de repeater toe.

3

Koop repeaters van hetzelfde merk

Let op: U kunt alleen een wifi mesh netwerk maken met apparatuur van hetzelfde merk.

Optie 1: Maak een mesh netwerk met uw wifi modem
Koop dan een repeater van hetzelfde merk als uw wifi modem (Fritz!). Hieronder vind u meer informatie over deze repeaters.

Optie 2: Maak  een nieuw mesh netwerk
 U kunt er ook voor kiezen om een nieuw wifi netwerk te maken, zonder de wifi van uw modem te gebruiken. U sluit dan tenminste 1 wifi punt aan met een netwerkkabel. U schakelt dan de wifi van uw modem uit.

4

Sluit de repeaters aan en vorm een mesh netwerk

Volg de instructies van de leverancier van de wifi repeater hiervoor.

Meestal is dit vrij eenvoudig en kunt u de apparatuur met een paar drukken op de knop correct instellen.

Het advies van Fiber voor mesh wifi

U kunt alleen een mesh wifi netwerk maken met apparatuur van hetzelfde merk.

Fiber levert standaard het Fritz!Box wifi modem. Daarom is het het makkelijkst om hiermee een mesh netwerk te maken. U kunt hiervoor een Fritz! repeater kopen. Deze werkt goed samen met uw Fritz!Box modem.

Dit zijn onze suggesties voor uitbreiding van uw netwerk. Kies voor een duurdere repeater als u meer gebruikers in huis heeft.

FRITZ!Repeater 1200

• Ondersteunt alle wifi versies
  • 4 antennes
  • Gelijktijdig gebruik van 2 frequenties
  • 2.4 Ghz snelheid tot 400 Mbps
  • 5 Ghz snelheid tot 866 Mbps

FRITZ!Repeater 2400

• Ondersteunt alle wifi versies
  • 8 antennes
  • Gelijktijdig gebruik van 2 frequenties
  • 2.4 Ghz snelheid tot 600 Mbps
  • 5 Ghz snelheid tot 1733 Mbps
  • 1x Gbit LAN aansluiting

FRITZ!Repeater 3000

• Ondersteunt wifi versie 5
  • 8 antennes
  • Gelijktijdig gebruik van 3 frequenties
  • 2.4 Ghz snelheid tot 866 Mbps
  • 5 Ghz snelheid tot 1733 Mbps
  • 2x Gbit LAN aansluiting

Wat een wifi repeater niet oplost

Stoorzenders

Ook met wifi repeaters is het nog steeds belangrijk om rekening te houden met stoorzenders.

Als u bijvoorbeeld een wifi repeater achter een TV, naast een aquarium of in een metalen kast zet zal het signaal niet erg goed zijn.

Verouderde apparatuur

Een wifi repeater geeft meer bereik en kan hogere snelheden mogelijk maken.

Maar, het apparaat wat u gebruikt – uw laptop, telefoon of tablet – moet wel ondersteuning hebben voor moderne wifi versies.

Meer over wifi

Alles over wifi

Wat is wifi nu eigenlijk, wat mag u verwachten, en hoeveel snelheid heeft u eigenlijk nodig? Hier vind u antwoorden.

Wifi problemen oplossen

Geen, traag of instabiel internet via wifi? Hier vindt u alle aandachtspuntenen oplossingen op een rij.